Kinderboek: De wind wijst de weg

Als schrijver van jeugdverhalen, ben ik extra geïnteresseerd in kinderboeken. En als zo’n kinderboek dan een duurzaam karakter heeft, is het helemaal mooi meegenomen.

De wind wijst de weg is een nieuw kinderboek van Zilveren Griffel-winnaar Wouter Klootwijk over vriendschap, natuur en klimaat en is recent verschenen bij Leopold. De prachtige illustraties zijn van Irene Goede.
Het verhaal richt zich op de doelgroep kinderen van 9 jaar en ouder. Toeval wil dat mijn zoon Ömer ook 9 jaar is. Hij is druk aan het lezen gegaan om als mini-blogger zijn mening geven op Duurzaamheidskompas.

“Ik vind het een leuk boek waar de jongen en het meisje in het verhaal dingen bouwen. Dat vind ik interessant.”
Mini-blogger Ömer

De eerste indruk

Natuurlijk heb ik het boek ook gelezen. Mijn eerste indruk is dat het exemplaar een bepaalde aantrekkingskracht heeft. Het materiaal van de kaft voelt heel natuurlijk en is niet afgewerkt met folie. De kleuren die gebruikt zijn – grotendeels in pasteltinten – gecombineerd met de dromerige illustraties van Irene Goede zorgen ervoor dat dit boek van Wouter Klootwijk een opvallende verschijning is!

Het verhaal

Terug naar de inhoud. Het verhaal van De wind wijst de weg speelt zich af in een soort dystopische wereld die we volgen door de ogen van jonge kinderen. In vrijwel het hele boek is er geen volwassene te bekennen en zijn de kinderen op zichzelf aangewezen. Dit gegeven maakt het extra spannend voor de jonge lezer. Deze kan direct in de huid kruipen van één van de hoofdpersonen die met elkaar een road trip beleven waarbij ze leren op elkaar te bouwen en zelfvoorzienend te zijn.

Het boek herbergt een scala aan thema’s als vriendschap en duurzaamheid, maar ook waarden als vertrouwen, nieuwsgierigheid en inventiviteit. Wat mij als schrijver opvalt is dat Klootwijk een verhaal vertelt dat uitblinkt in haar eenvoud. Klein, toegankelijk en met ieder woord raak.

Conclusie

Als recensent en moeder beveel ik dit boek van harte aan. Een leuk cadeau met een mooie boodschap; ideaal voor een verjaardag of voor de feestdagen. De wind wijst te weg is te krijgen in de lokale boekhandel of online.

Deze recensie is eerst verschenen op 2 juli 2021 op Duurzaamheidskompas en is tot stand gekomen op basis van een gratis recensie-exemplaar van Uitgeverij Leopold

Volg me op social media!

Nur Özkanli-Kasikci

Schrijver & Influencer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.