Oproep GREENLIT voor meer diversiteit in filmwereld

Als scenariste ben ik meer dan tien jaar geleden in het vak gerold door mee te doen aan een oproep genaamd Kind en Kleur. Door schrijvers van kleur te enthousiasmeren voor de filmwereld, werd er een poging gewaagd om de niet gehoorde verhalen op TV te krijgen met als gevolg een betere afspiegeling van de samenleving. Mijn deelname aan het project, toen nog van het Mediafonds en Binoq Atana, resulteerde in mijn debuutfilm Firuze. Ik kijk er op terug met warme gevoelens. Onder de deelnemers ontstond een hechte band en we leerden van een aantal grote namen wat het schrijven voor beeld inhield.

Nu jaren later kom ik steeds vaker soortgelijke oproepen tegen. Ergens voelt het dubbel. Want waarom borgen we niet de talenten die er al zijn en gaan steeds opnieuw op zoek naar ‘nieuwe namen’? Daarnaast denk en weet ik uit ervaring dat dergelijke projecten nog altijd nodig zijn omdat diversiteit en inclusie naar mijn mening onvoldoende doorgesijpeld is in de filmwereld. Dat is de reden dat ik de oproep van GREENLIT graag onder de aandacht wil brengen. Voor o.a. schrijvers van kleur met beperkte ervaring is dit misschien net dat zetje wat ze nodig hebben om er voor te gaan.

GREENLIT is een landelijk talentontwikkelingstraject waarbij getalenteerde filmmakers die tot nog toe onvoldoende gerepresenteerd zijn binnen de Nederlandse filmindustrie de gelegenheid krijgen om binnen een jaar een film concept te ontwikkelen onder persoonlijke begeleiding van vakmensen van de Nederlandse filmindustrie. Het eindproduct is een treatment of script dat na het ontwikkelingstraject aangeboden wordt aan producenten en distributeurs tijdens een pitch moment. GREENLIT is een project van Miet Mi. Miet Mi gelooft dat vernieuwende ideeën, diamonds in the rough, de tijd en expertise verdienen om ontwikkelt te worden tot volwaardige film concepten.

Wil je meer informatie of wil je je graag opgeven? Check dan de website van GREENLIT.

Bron afbee;ding: John Schaidler on Unsplash

Volg me op social media!

Nur Özkanli-Kasikci

Schrijver & Influencer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.